Tam Vo

Streetfoodkoning Tam Vo tovert de lekkerste Vietnamese specialiteiten uit zijn hoed

Locatie
Brussel
Type
Streetfood
Couverts
Honderden
Assortiment
Puur & panklaar
Wat vijf jaar geleden begon met een stoere foodtruck, is uitgegroeid tot een bloeiende Brusselse onderneming met maar liefst twee vaste locaties. Bánh Mì is de vleesgeworden droom van Tam Vo en zijn vriendin Karen. Samen trakteren ze zowel hongerige festivalgangers als drukbezette Brusselaars op de heerlijkste delicatessen.

Een droom waargemaakt

Het culinaire avontuur van Tam begon met een heel simpel voornemen: hij wilde het traditionele Vietnamese broodje ‘Bánh Mì’ en andere specialiteiten uit zijn thuisland naar België brengen, weliswaar in versies à la belge. Een foodtruck werd aangekocht en uitgerust, en mensen in de verste uithoeken van ons land mochten proeven van zijn culinaire getover.

De simpele, verse bereidingen van Tam vielen in de smaak, vooral bij festivalgangers. Zijn ‘signature’ Bánh Mì-broodje met pulled pork kreeg zelfs een prijs van Gault & Millau voor beste festivalfood op Tomorrowland. Ondertussen runt Tam twee zaken in hartje Brussel. Voor zijn vlees en gevogelte doet Tam al 3 jaar beroep op Walravens.

“Onze zachte en smaakvolle kippenbil wordt speciaal voor ons op maat gesneden.”
Tam aan de grill

Walravens maatwerk

“We zijn 3 jaar geleden naar Brussel verhuist met de foodtruck en het atelier,” begint Tam. “Al snel zochten we naar een leverancier voor gesneden kippenvlees in een snit die wij wilden, en kwamen we bij Walravens terecht. Omwille van de zachtheid en de smaak werk ik graag met kippenbil in plaats van kippenfilet. Samen met Walravens hebben we een speciale Bánh Mì-snit uitgewerkt om de kippenbillen te snijden. Zo krijgen wij een product geleverd dat helemaal afgestemd is op onze keuken.”

“Omwille van de kwaliteit van onze kip zijn we ook snel varkensvlees beginnen afnemen bij Walravens,” vervolgt Tam. “We gebruiken de schouder van het varken: daar zit iets meer vet in, waardoor je een smeuïger eindproduct krijgt. Het wordt gesneden en in grote volumes geleverd op een moment dat het ons past. En van het gehakt van Walravens maken we onze fameuze Vietnamese balletjes.”

Noedelsalade voor een festivalweide

Bereidingstijd
Bereidingstijd
90 min
Porties
Porties
80 porties
Genre
Genre
Vietnamees
Perfect met
Perfect met
Een fris pintje

Ingrediënten

Gemarineerde kip

12kg kippenbouten

70gr zout

200gr suiker

35ml vissaus

100ml citroensap

500gr fijngemalen citroengras

100gr geplette knoflook

60ml koolzaadolie

Noedelsalade

Mengeling van sla

Gepekelde wortelen in julienne

Komkommer in julienne

Sojascheuten

6kg fijne rijstnoedels

Vietnamese dressing

3l vissaus

1.5l azijn

9l water

4kg suiker

300ml citroensap

30gr geplette knoflook

30gr chilivlokken

Bereiding

Step item
1

Meng alle ingrediënten van de marinade in een grote kom, roer de kippenbouten er goed onder en laat een dik uur rusten zodat de marinade zijn werk kan doen.

2

Verdeel de gemarineerde kip gelijkmatig over de ovenplaten, en bak 16 minuten op 240 graden in een voorverwarmde oven.

3

Ondertussen hebben we tijd voor de Vietnamese dressing, en die houden we simpel: roer alle ingrediënten goed door elkaar tot de suiker is opgelost. Wil je de dressing écht vegetarisch maken, vervang de vissaus dan gerust door wat sojasaus en/of worcestershiresaus.

4

Kook ondertussen ook de rijstnoedels tot ze beetgaar zijn, giet ze af en spoel met koud water zodat ze meteen afkoelen.

5

Klaar om te dresseren! Schik aan de ene kant van het bord de noedels met bovenop de slamengeling, en aan de andere kant de gebakken kip. Werk elk bord af met de dressing en als finishing touch voeg je munt, koriander, gebakken uitjes en geroosterde pinda’s toe.

Feest

Broodje

Chef Tam

 

“Vorig festivalseizoen waren we dringend op zoek naar een koelwagen. Bernard kwam ons te hulp en leende zonder probleem één van zijn wagens uit.”
Foodtruck

Persoonlijke touch

Ook van Walravens’ dienstverlening is Tam heel tevreden. “Ik vind vooral het persoonlijke contact met Walravens een absolute meerwaarde,” vervolgt hij. “Ik was het in het begin niet gewoon dat een vleesleverancier de tijd nam om langs te komen, te vragen hoe het nog beter kon, maar nu kan ik dat appreciëren. Ze denken met me mee en zoeken mee naar oplossingen.”

“Een mooi voorbeeld daarvan is het vorige festivalseizoen,” besluit Tam. “We waren dringend op zoek naar een koelwagen. Na een bezoekje van Bernard bleek dat we die van Walravens mochten gebruiken, zodat we er zelf geen moesten zoeken en huren. Daarmee hebben ze ons echt uit de nood geholpen. Op zulke momenten heb je veel aan een sterk partnership.”