Een banket voor 1000 mensen is een koud kunstje voor chef Pierrick Bagot.
Racen tegen de klok
Met meer dan 32 jaar ervaring als chef in sterrenkeukens, brasseries en patisseries weet Pierrick Bagot precies hoe hij een team moet aansturen. Zijn atelier is een geoliede machine en lijkt wel een afspiegeling van Brussel: een divers team verzorgt er delicatessen voor honderden mensen, vaak tegen de strakste deadlines.
“Los van de kwaliteit van de producten en de bereidingen zijn planning en flexibiliteit in mijn keuken van cruciaal belang,” begint hij. “Wij krijgen vaak telefoontjes voor last-minute banketten, bijvoorbeeld voor de Europese Commissie. Ik herinner mij nog goed dat we eens twaalf kalfsfilets nodig hadden, en dat Walravens daarmee twee uur later voor de deur stond. We hebben zelfs al ooit een vrachtwagen mogen gebruiken toen dat nodig was. Dat soort service krijg je nergens anders.”
Het recept
Ingrediënten
Gevulde kwarteltjes
240 kwartelfilets
2,4kg foie gras
2l Brunehaut bruin bier
1,2kg honing
80 takjes tijm
8l donkere fond
Garnituren
40 Eringuy oesterzwammen
1,6kg soezendeeg
800g potimarronpuree
8 butternutpompoenen
Citroenolie (bio)
80 Vitelottes Noires
160 bosjes barbarakruid
Zout en peper (bio)
Boter (bio)
Bereiding
Kruid de plakjes foie gras met peper en zout, en bak elke kant kort aan tot ze een goudbruin korstje hebben.
Vlinder de kwartelborstjes zodat je ze plat kan kruiden met peper en zuid. Vul vervolgens met de afgekoelde foie gras, en rol op in vershoudfolie tot mooie cilinders. Plaats de opgevulde rolletjes vervolgens in een sous-vide bad van 62 graden voor 45 minuten. Laat ze hierna afkoelen.
Laat de honing opkoken in een sauspan, deglaceer met een goede scheut Brunehaut en laat het reduceren tot je een dikke, kleverige saus bekomt. Voeg hier een rijke fond aan toe, die je trouwens kan maken met de karkassen van de kwarteltjes.
We beginnen aan de garnituren: bak de oesterzwammen krokant in geclarifieerde boter en kruid goed af. We kiezen een unieke aardappel: de vitelotte noire. Kook deze paarse aardappelvariant tot ze helemaal zacht zijn, plet tot een grove puree en voeg een beetje boter toe. Vorm ze tot mooie schijfjes.
Vervolgens maken we pompoensoesjes: maak een crème van de potimarron en meng deze met soezendeeg. Rol het beslag tot gelijke balletjes en frituur goudbruin op 180 graden gedurende 8 minuten.
De butternuts snijden we doormidden, en roosteren we in de oven op 180 graden, een klein halfuurtje. Hol ze uit en mix de zachte butternutpulp tot een crème met citroenolie en kruid af.
Klaar voor service! Warm alle garnituren terug op, bak de kwartelrolletjes krokant in boter en wentel ze in de saus.
Leg wat butternutcrème op het bord, en strijk deze met een lepel naar één kant uit, in de vorm van een traan. Voeg de garnituren en de kwarteltjes toe, en overgiet rijkelijk met saus.
Oog voor kwaliteit
Bagot is trots op zijn Franse afkomst. Toen hij als boerenzoon opgroeide in Bretagne, kreeg hij de liefde voor het koken mee van zijn grootmoeder. “Wij kenden vroeger niets anders dan zelfgekweekte groenten en dieren, en slachtten thuis zelf onze varkens en koeien.” Het is de reden waarom zijn filosofie als chef begint bij de kwaliteit van het product waar hij mee werkt. “Ik werk met zo veel mogelijk bioproducten, zoals bijvoorbeeld de bolognaise van Walravens. Ook de groenten waar we mee werken zijn biologisch.
Porties op maat
Ook op vlak van vlees heeft Bagot torenhoge standaarden. “Een van mijn favoriete Walravens bestellingen is de kalfsfilet: het is niet alleen een magnifiek product, ik kan er ook 200 stuks van bestellen die allemaal perfect geportioneerd en gelijk zijn qua grammage. Dat precisiewerk zorgt ervoor dat ik in mijn keuken op andere dingen kan focussen."