Institut Royal d’Accueil pour le Handicap Moteur

Chef Xavier Vandenbussche tovert gezonde maaltijden op tafel voor kinderen met een handicap

Locatie
St.-Lambrechts-Woluwe
Type
Grootkeuken
Couverts
20
Assortiment
Puur & panklaar
Grootkeukenchef Xavier Vandenbussche zette zijn eerste stappen in de gastronomische wereld bij Sabena. Na een carrière van 15 jaar waarin hij het tot sous-chef schopte, trok hij na het failliet van de luchtvaartmaatschappij naar de keuken van het Institut Royal d’Accueil pour le Handicap Moteur. Daar trakteert hij kinderen met een motorische handicap op een unieke mix van Belgische klassiekers en vegetarische wereldkeuken. “De kinderen geven me inspiratie.”
“Met het veggie gamma van Walravens overtuig ik zelfs onze moeilijkste eters.”

Samen met twee assistenten houdt Xavier de keuken van I.R.A.H.M. draaiende. Als vegetariër zoekt hij steeds een gezonde balans tussen gerechten met vlees en creaties met het rijke gamma vleesvervangers van Walravens. “Ik sta erop om 1 à 2 keer per week vegetarisch te koken. Dat is niet evident, want kinderen zijn tuk op balletjes in tomatensaus of kip met appelmoes. Ondertussen weet ik wel al hoe ik ze warm maak voor nieuwe dingen. Ik organiseer speciale themadagen, zoals ‘Indische keuken’, zonder ‘veggie’ of ‘vegan’ te vermelden. Of ik zet een topproduct zoals de veggie nuggets op het menu. Daar zijn de kinderen gek van, ze missen het vlees écht niet.”

Xavier

Carte blanche

“Als je de volledige vrijheid krijgt in een keuken, is het fijn om met een partner als Walravens samen te werken,” vervolgt Xavier. “De catalogus is heel uitgebreid: ik vind makkelijk mijn gading in zowel vlees als vegetarische producten. Bovendien levert Walravens al 5 jaar stipt, zonder fout.”

Fettuccini met artisjokken en tapenade van zwarte olijven

Bereidingstijd
Bereidingstijd
± 1u
Porties
Porties
20
Genre
Genre
Veggie
Perfect met
Perfect met
Voor de kinderen: een lekkere fruitsla als dessertje.

Ingrediënten

Voor de pasta:

2kg fettuccini
750g vegetarische blokjes GoodBite®
20 artisjokharten
10 tomaten
10 sjalotten
1,25 l plantaardige room
Een paar bussels bieslook
10 el olijfolie
100g geraspte Parmezaan
100g zwarte olijven “à la grecque”, in ringen gesneden
Basilicumblaadjes
Peper en zout

Voor de tapenade:

400g Griekse olijven
5 teentjes look
5 el olijfolie
10 à 15g zout

Bereiding

Step item
1

Mise en place

  • Kook de artisjokharten in gezouten water en snijd ze in kleine blokjes.
  • Emondeer de tomaten en snijd in blokjes.
  • Snipper de sjalotjes. Snij de bieslook in stukjes van 1 cm. Scheur de basilicum in grove stukken.
  • Olijventapenade: pureer de zwarte olijven met knoflook en olijfolie tot een smeuïge pasta. Voeg zout naar smaak toe.
  • Breng in een pan met deksel een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook voor de pasta.
2

Bereiding

  • Verhit olijfolie in een grote pan op een zacht vuur en fruit de gesnipperde sjalotjes. Voeg de artisjok toe en bak even mee. Voeg plantaardige room toe en laat de saus indikken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de tomatenblokjes toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook ondertussen de fettuccine beetgaar. Giet vervolgens af en laat het even uitstomen zonder deksel.
  • Bak in een hapjespan de vegetarische blokjes goudbruin.
  • Verdeel de pasta over de borden met de artisjoksaus en de vegetarische blokjes en garneer naar smaak met de tapenade, parmezaan, olijfjes, basilicum en bieslook.

Veggie recept

Veggie recept

 

Ook over de kwaliteit en de smaak van de producten is Xavier enthousiast. “Ik kan er helemaal mijn eigen ding mee doen. Natuurlijk ben ik ook blij dat we kunnen rekenen op een mooi kant-en-klaar aanbod: van de Walravens vol-au-vent zijn ze hier helemaal wild, en de veggie lasagne doet het ook goed. Dat we tijdens de coronacrisis salades kunnen afnemen is ook handig: daarmee maken we broodjes voor onze medewerkers, die door het virus niet meer samen een warme maaltijd mogen eten. Al die aspecten maken het voor mij makkelijker, want koken voor kinderen en jongvolwassenen brengt best wat uitdagingen met zich mee. Je moet wat opletten met kruiden, je doet geen bier in stoverijen, en er is een stevige tijdsdruk: het eten wordt hier in karretjes rondgebracht over het hele centrum en moet al vroeg in de voormiddag klaar zijn.”

“De kinderen zijn wild van Walravens’ vol-au-vent en veggie lasagne.”

Een hart voor de planeet

“Lokaal eten en de korte keten volgen, dat is waar ik als chef naartoe wil,” besluit Xavier. “We moeten onze planeet zo veel mogelijk ontzorgen, voor zo weinig mogelijk afval gaan. Met de weinige restjes die we hier hebben, voederen onze mensen hun kippen. Ook in onze keuken doen we milieu-inspanningen. Dat is voor mij innovatie. Ik vind het belangrijk dat Walravens ook z’n steentje bijdraagt, door onder andere als vleesleverancier op veggie-vlak de grenzen te verleggen.”

Xavier