Stijn Van Lier Catering

Le traiteur Stijn Van Lier remporte un franc succès avec son service de plats hivernaux à emporter

Lieu
Merchtem
Type
Classique avec une touche d’originalité
Couverts
Des centaines
Gamme
Pur et prêt à cuire
Stijn Van Lier illumine normalement fêtes de mariage, anniversaires et banquets de son feu d’artifice culinaire, mais la crise du corona en a décidé autrement. En tant que traiteur avisé, Stijn n’est toutefois pas resté les bras croisés et s’est empressé d’élever son service de plats à emporter à un niveau supérieur. Avec des ingrédients de premier plan de Walravens, il crée une comfort food hivernale dont nos papilles raffolent à cette époque de l’année. « Les plats éveillent en nous des émotions : la convivialité est au coeur de nos menus. »

Van koken op kleine feestjes in bijberoep tot een eigen zaak met vijf medewerkers: Stijn Van Lier heeft met z’n 44 jaar al een straf culinair parcours uitgestippeld. Hij proefde van alle soorten keukens: van gerenommeerde Brusselse restaurants en de drukke luchthavenkeuken van Aviapartner tot de sociale werkplaats. Ondertussen bouwt hij al meer dan 10 jaar zijn cateringbusiness uit. Covid-19 presenteerde hem en zijn vijfkoppig team een stevige uitdaging. Het resultaat? Een uitgebreide takeaway en foodbox-service met de meest verfijnde afhaalgerechten, mét Walravens-signatuur.

Wild van foodboxen

“Onze takeaway begon klein: we maakten stoofvlees of volau- vent met Walravens-producten, en je kon die gerechten op vrijdag afhalen. Toen alle evenementen werden afgezegd, schakelden we naar een nieuwe versnelling. Een inspirerend weekmenu en twee keer per week een heuse foodbox met ready-to-eat gerechten: opwarmen en klaar!

Chef Stijn

"Dat slaat écht aan, niet enkel bij bedrijven maar ook bij particulieren. Voor gezinnen met drukke agenda’s is het een lifesaver. Ze maken hun eigen combinaties: vlees, vis, veggie, mét of zonder dessert, enzovoort. Met lekkere en verse kant-en-klare gerechten eisen we een plek op naast mastodonten als Hello Fresh en Marley Spoon.”

“Mensen kijken wekenlang uit naar mijn stoofpotjes met Walravens’ rundvlees of hertenragout”
catering traiteur

“Het winter- en wildseizoen is voor chefs écht de leukste periode van het jaar, omdat je met zó veel mooie producten aan de slag kan,” vervolgt Stijn. “Met het rundvlees van Walravens maak je smaakvolle stoverijen, en ook de ragouts met hert, kalkoen en kip zijn publiekslievelingen. Mensen wachten soms weken op een bepaald gerecht, om er dan meteen een paar kilo van te bestellen.” Ook Walravens zelf plaatst al eens een bestelling. “Ik krijg geregeld feedback over smaken en bereidingswijzen, of over het zoutgehalte in bereide gerechten. Die persoonlijke aanpak van een familiebedrijf, en de wil om te helpen en ideeën uit te werken, apprecieer ik enorm.”

Rendang indonésien : une variante orientale de nos carbonnades classiques

Bereidingstijd
Temps
± 3h
Porties
Portions
60
Genre
Style
Indonésien
Perfect met
Accompagnement idéal
Une bière ambrée telle que l’Orval

Ingrédients

12 kg de carbonnades de boeuf
3 kg d’oignons rouges hachés
grossièrement
3 tiges de citronnelle
3 feuilles de citron vert
Huile de sésame
Fond brun légèrement lié
3 l de lait de coco

Pour le pâte rendang

200 gr de pâte d’ail
100 gr de pâte de curry rouge
5 c.à.s. de poudre de curcuma
10 c.à.s. de poudre de cumin
10 c.à.s. de poudre de coriandre
5 c.à.s. de poudre de gingembre
Poivre et sel

POUR LA FINITION

150 gr de graines de sésame
150 gr des petits oignons séchés
2 bottes de coriandre fraîche

Préparation

Step item
1

Préparez la pâte rendang en mixant les épices dans le robot de cuisine.

2

Faites cuire la viande et les oignons dans l’huile de sésame jusqu’à l’obtention d’une belle couleur brune.

3

Assaisonnez la viande avec la pâte rendang.

4

Déglacez la poêle avec du lait de coco.

5

Immergez la viande dans le fond brun.

6

Ajoutez les tiges de citronnelle incisées et les feuilles de citron vert.

7

Laissez mijoter pendant 2 heures à feu doux ou mettez au four à 160°C pendant 2 heures dans des bacs gastro recouverts de papier cuisson. Foyer du four ouvert et ventilateur au minimum.

8

Épaississez éventuellement avec du roux brun en grains.

9

Servez avec des légumes cuits au wok et des naans ou du riz.

10

Parachevez avec des graines de sésame, des petits oignons séchés et de la coriandre fraîche.

​​​​​​Stap 1

Stap 2

Stap 3

 

“De persoonlijke, familiale aanpak van Walravens apprecieer ik enorm.”
No meat? No problem

No meat? No problem

“Ook voor de iets exotischere varianten van klassiekers staan mensen open, als je ze er maar warm voor maakt. Mijn Rendang (zie recept), een soort Oosterse stoofvlees, is superpopulair. Bovendien zorg ik in mijn takeaway altijd voor zowel een vlees- als een veggie-optie. De vraag naar die laatste groeit sterk. Wokvlees, veggie balletjes, vegetarische vol-au-vent, you name it: Walravens levert het, wij maken er gezonde gerechten mee.”