Tam Vo

Le roi de la street food Tam Vo fait apparaître comme par enchantement les spécialités vietnamiennes les plus exquises

Lieu
Bruxelles
Type
Street Food
Couverts
Des centaines
Gamme
Pur et prêt à cuire
Ce qui avait commencé il y a cinq ans avec un vaillant foodtruck, est devenu une entreprise bruxelloise florissante comptant deux établissements fixes. Bánh Mì, c’est le rêve incarné de Tam Vo et son amie Karen. Ensemble, ils régalent tant des festivaliers affamés que des Bruxellois très affairés des mets les plus exquis.

Een droom waargemaakt

Het culinaire avontuur van Tam begon met een heel simpel voornemen: hij wilde het traditionele Vietnamese broodje ‘Bánh Mì’ en andere specialiteiten uit zijn thuisland naar België brengen, weliswaar in versies à la belge. Een foodtruck werd aangekocht en uitgerust, en mensen in de verste uithoeken van ons land mochten proeven van zijn culinaire getover.

De simpele, verse bereidingen van Tam vielen in de smaak, vooral bij festivalgangers. Zijn ‘signature’ Bánh Mì-broodje met pulled pork kreeg zelfs een prijs van Gault & Millau voor beste festivalfood op Tomorrowland. Ondertussen runt Tam twee zaken in hartje Brussel. Voor zijn vlees en gevogelte doet Tam al 2 jaar beroep op Walravens.

“Onze zachte en smaakvolle Bánh Mì-kippenbil wordt speciaal voor ons op maat gesneden.”
Tam aan de grill

Walravens maatwerk

“We zijn 2 jaar geleden naar Brussel verhuist met de foodtruck en het atelier,” begint Tam. “Al snel zochten we naar een leverancier voor gesneden kippenvlees in een snit die wij wilden, en kwamen we bij Walravens terecht. Omwille van de zachtheid en de smaak werk ik graag met kippenbil in plaats van kippenfilet. Samen met Walravens hebben we een speciale Bánh Mì-snit uitgewerkt om de kippenbillen te snijden. Zo krijgen wij een product geleverd dat helemaal afgestemd is op onze keuken.”

“Omwille van de kwaliteit van onze kip zijn we ook snel varkensvlees beginnen afnemen bij Walravens,” vervolgt Tam. “We gebruiken de schouder van het varken: daar zit iets meer vet in, waardoor je een smeuïger eindproduct krijgt. Het wordt gesneden en in grote volumes geleverd op een moment dat het ons past. En van het gehakt van Walravens maken we onze fameuze Vietnamese balletjes.”

Salade de nouilles pour festivaliers

Bereidingstijd
Temps
90 min
Porties
Portions
80
Genre
Style
Vietnamien
Perfect met
Accompagnement idéal
Une bière rafraîchissante

Ingrédients

Poulet Mariné

12 kg de cuisses de poulet

70 g de sel

200 g de sucre

35 ml de sauce de poisson

100 ml de jus de citron

500 g de citronnelle finement moulue

100 g d’ail écrasé

60 ml d’huile de colza

 

Salade de nouilles

Mélange de salades

Carottes saumurées en julienne

Concombre en julienne

Pousses de soja

6 kg de nouilles de riz fines

 

Sauce vietnamienne

3 l de sauce de poisson

1,5 l de vinaigre

9 l d’eau

4 kg de sucre

300 ml de jus de citron

30 g d’ail écrasé

30 g de flocons de chili

Préparation

Step item
1

Mélangez tous les ingrédients de la marinade dans un grand récipient, ajoutez les cuisses de poulet et mélangez bien, et laissez reposer une bonne heure afin que la marinade puisse faire son travail.

2

Répartissez le poulet mariné uniformément sur les plaques de four, et faites cuire pendant 16 minutes à 240 degrés dans un four préchauffé.

3

Entre-temps, nous avons le temps de réaliser la sauce vietnamienne, que nous gardons simple : mélangez bien tous les ingrédients jusqu’à ce que le sucre soit dissous. Si vous voulez une sauce vraiment végétarienne, remplacez la sauce de poisson par de la sauce soja et/ou de la sauce Worcestershire.

4

Faites entre-temps cuire les nouilles de riz al dente, égouttez-les et rincez à l’eau froide afin qu’elles refroidissent immédiatement.

5

Prêt pour le dressage ! Disposez d’un côté de l’assiette les nouilles recouvertes du mélange de salades, et de l’autre côté le poulet cuit. Parachevez chaque assiette avec la sauce et en guise de touche finale, ajoutez de la menthe, de la coriandre, des oignons frits et des cacahuètes grillées.

Feest

Broodje

Chef Tam

 

“Vorige festivalseizoen waren we dringend op zoek naar een koelwagen. Bernard kwam ons te hulp en leende zonder probleem één van Walravens uit.”
Foodtruck

Persoonlijke touch

Ook van Walravens’ dienstverlening is Tam heel tevreden. “Ik vind vooral het persoonlijke contact met Walravens een absolute meerwaarde,” vervolgt hij. “Ik was het in het begin niet gewoon dat een vleesleverancier de tijd nam om langs te komen, te vragen hoe het nog beter kon, maar nu kan ik dat appreciëren. Ze denken met me mee en zoeken mee naar oplossingen.”

“Een mooi voorbeeld daarvan is het vorige festivalseizoen,” besluit Tam. “We waren dringend op zoek naar een koelwagen. Na een bezoekje van Bernard bleek dat we die van Walravens mochten gebruiken, zodat we er zelf geen moesten zoeken en huren. Daarmee hebben ze ons echt uit de nood geholpen. Op zulke momenten heb je veel aan een sterk partnership.”